Waterstof importeren als alternatief voor het (groen) opwekken van waterstof?

Energie opwekken uit duurzame bronnen is essentieel. Regelmatig schrijven we verschillende nieuwsberichten waarin we nieuwe, duurzame initiatieven uitlichten. We dragen bij aan de energietransitie met functies binnen o.a. zon– en windenergie. En schreven eerder over waterstof. Want door waterstof op een groene manier te winnen (ook wel elektrolyse genoemd) zorgen we niet alleen dat de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald, maar dragen we met z’n allen ook bij aan een betere wereld voor morgen. Naast het opwekken van waterstof kijken bedrijven nu ook naar andere manieren om waterstof te zetten: namelijk waterstof importeren

Vijf partijen onder de naam H2Gate onderzoeken de mogelijkheden om waterstof te importeren. Het initiatief ligt bij Port of Amsterdam en tankopslagbedrijf Evos. Zij willen de import en opslag van een miljoen ton groene waterstof per jaar mogelijk maken. Samen met Electriq Global, Hydrogenious en Hysilabs onderzoeken ze in de komende tijd de haalbaarheid van het plan.

waterstof importeren

Waterstof importeren met waterstofdragers

Je kunt je misschien wel voorstellen dat waterstof importeren niet een kwestie is van inladen in de vrachtwagen en uitladen op de plaats van bestemming. Om waterstof te vervoeren, moet de substantie sterk gecomprimeerd en gekoeld worden. Er zijn dus andere middelen nodig om waterstof te kunnen vervoeren, dit noemen we waterstofdragers.

Natriumboorhybride is een vorm van inert zout en daarmee een waterstofdrager. De stof wordt op die manier een hoge energiedichtheid en daardoor tegen lagere kosten en minder veiligheidsbeperkingen vervoerd worden. Een andere manier is door waterstof op te slaan in een vloeistof: een liquidatie organic hydrogen carrière (LOHC). Het voordeel van deze waterstofdrager is dat het past in bestaande transportvormen en brandstoffen.

Rotterdam haven als dé importhaven van Waterstof

Dat waterstof in de toekomst een serieuze, duurzame energiebron wordt, staat vast. De vorm en techniek daarentegen zijn nog onzeker. De Rotterdamse haven wil dé importhaven worden op het gebied van waterstof en daarmee Nederland een stuk onafhankelijker maken op het gebied van energie opwekken. Om die positie te bereiken is het het belangrijk vroegtijdig te investeren in gebruik en productie van waterstof, maar vooral ook in import en verhandeling.

Een carrière binnen duurzame energie?

Investering in onderzoek naar duurzame bronnen zoals de import van waterstof betekent meer vraag naar technische professionals. Werk jij graag mee aan de toekomst van morgen en de energietransitie? Bij Tasman Professionals vind je vacatures binnen de technische- en renewables branche. Bekijk onze vacaturesite Werken aan energie voor banen binnen de bekende wind- en zonne-energiebranche of neem contact op als je jouw technisch talent wil inzetten voor nieuwe vormen van het opwekken van duurzame energie zoals waterstof.

Recente blogs

Contact informatie

Tasman Profesionals B.V.
Comeniusstraat 2a
1817 MS Alkmaar
(Bezoek op afspraak)
info@tasmanprofessionals.nl
+31 (0) 72 30 30 366

Heb je vragen?
Neem contant met ons op!

Scroll to Top