Een versnelling van de energietransitie door de hoge gasprijzen

Het onderwerp dat bijna terugkomt in ieder gesprek: de hoge gasprijzen. Door de relatief strenge winter van 2020/2021, de toenemende vraag vanuit Azië en natuurlijk de recente ontwikkelingen door de oorlog in Rusland laten de gasprijzen door het dak schieten. Ieder huishouden dat in Nederland is aangesloten op gas gaat dit in de portemonnee voelen. Maar er is niet alleen maar slecht nieuws. Want door deze stijgingen wordt er massaal gezocht naar alternatieven voor aardgas waardoor het verbruik enorm daalt. En dat heeft weer gunstige gevolgen voor de energietransitie.

De energietransitie in een stroomversnelling door de hoge gasprijzen

Regelmatig schrijven we hier over de energietransitie. Wereldwijd zijn er in het klimaatakkoord van Parijs strenge eisen opgenomen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Deze uitstoot zorgt namelijk voor opwarming van de aarde, uitstervenden diersoorten en energiebronnen die opraken. Een belangrijke pijler hierin is het terugdringen van het gasverbruik. Koolstof (CO2) komt vrij als het materiaal wordt verbrandt en als brandstof wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van aardgas. Het is de meest gebruikte brandstof in Nederland en wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, voor de verwarming en als grondstof voor fossiele brandstoffen voor voertuigen.

Door de stijgende brandstofprijzen zetten bewoners de verwarming een standje lager en blijft de auto vaker thuis. Vervelend voor de portemonnee, maar goed voor de energietransitie. In 2050 moet de CO2-uitstoot tot 0 gereduceerd zijn volgens het klimaatakkoord en dat betekent dat we geen aardgas meer kunnen gebruiken. De stijgende gasprijzen zorgen voor een versnelling hiervan. En het laat ons alvast even voelen hoe een aardgasvrije toekomst eruit ziet.

hoge gasprijzen energietransitie

De verduurzaming van woningen en bedrijven door de hoge gasprijzen

De hoge gasprijzen zorgen voor meer bewustwording van de energietransitie. Ook mensen die nooit omkeken naar hun gasverbruik, worden nu geforceerd om naar alternatieven te kijken om grip te houden op de portemonnee. Er is groeiende belangstelling voor duurzame alternatieven zoals het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen en de overstap naar duurzame energiebronnen energie opwekken uit windmolens.

De vraag naar technisch personeel neemt toe

Dat betekent ook dat de vraag naar technisch personeel verder toeneemt. In de laatste jaren is de vraag hier al enorm in toegenomen door de bouw van nieuwe windparken in de Noordzee en andere initiatieven om meer duurzame energie op te wekken. Deze ontwikkelingen dragen eraan bij dat de vraag naar technisch personeel in deze branches, waaronder windenergie, verder toenemen. Investeren in omscholing van het huidige personeel én het werven en opleiden van kundig personeel is een must.

Bij Tasman Professionals zijn we gespecialiseerd in het werven van technisch personeel binnen deze duurzame branches. Dat noemen we ook wel renewables recruitment. We kijken niet alleen naar de benodigde papiertjes, maar ook naar de onderliggende kwaliteiten en vaardigheden van kandidaten. Door onze jarenlange ervaring binnen recruitment én de technische branche zorgen we voor de optimale match en streven we naar een langdurige samenwerking met onze opdrachtgevers. Ook stomen we starters op de arbeidsmarkt klaar met op maat gemaakte trainingen.

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van werving, selectie, detachering en training van technisch personeel? Neem dan contact op met Cees. En wil je als kandidaat bijdragen aan de energietransitie? Bekijk dan onze openstaande vacatures.

Neem contact op met Cees

Bekijk de video met de samenvatting van dit artikel in minder dan 1 minuut: