Offshore windparken

De vraag naar duurzame energie neemt toe. In het Nederlandse klimaatakkoord zijn verschillende afspraken opgenomen om de CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee wereldwijd klimaatverandering tegen te gaan. In dit akkoord staan onder andere afspraak over verschillende heffingen voor industrieën die veel CO2, elektrisch (tweedehands) rijden wordt gestimuleerd en op de lange termijn worden steeds meer woningen verduurzaamd door het gebruik van zonnepanelen en van het gas af te gaan.

Door deze maatregelen is het noodzakelijk om in actie te komen en wordt energie steeds vaker opgewekt door middel van zon en wind. Offshore windparken zijn daar een resultaat van. 

Contactformulier

  Upload hier je CV:

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

  Wat zijn offshore windparken?

  Een windpark of windmolenpark is een verzameling van windmolens, met als doel om duurzame energie op te wekken. Onshore windparken bevinden zich aan land en offshore windparken (of windparken op zee), bevinden zich zoals de naam al verraadt op zee. De wind laat de bladen draaien en deze beweging wordt omgezet in elektriciteit. Op zee is er meer wind dan op het land, waardoor deze over het algemeen meer energie leveren, maar tegelijkertijd daardoor ook meer onderhoud nodig hebben.

  De overheid wil in 2020 dat 14% van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen komt. In 2050 moet de energievoorziening helemaal geen CO2-meer uitstoten. Windenergie op zee is een belangrijke vorm van duurzame energie om deze doelen te halen.

  windmolen in offshore windpark

  Windparken in Nederland

  Nederland levert momenteel een geringe bijdrage ten opzichte van andere landen met vijf windparken in de Noordzee. Dit zijn NoordzeeWind, Prinses Amaliawindpark, Luchterduinen, Gemini en Borssele 1 & 2. Deze vijf parken zijn in totaal goed voor 383 windturbines. Daarnaast zijn er nog tien parken in ontwikkeling die in de komende jaren in gebruikt worden.

  Werken in een offshore windpark

  Van de realisatie van het windpark tot het onderhoud aan de windmolens: hiervoor zijn technische specialisten voor benodigd. Je kunt je voorstellen dat een windpark op zee realiseren en onderhouden een enorme klus is. Weersinvloeden zoals hoge golven, veel wind en de plekken die wat lastiger te benaderen zijn dan windmolens op het land zorgen ervoor dat dit een enorme uitdaging is. Als offshore medewerker kan je op verschillende manieren het park benaderen: wanneer het park relatief dicht aan de kust ligt, wordt er op en af gevaren. Bij parken verder in zee wordt er in ploegen van twee weken gewerkt (net zoals bij booreilanden) waarbij een schip als uitvalsbasis dient.

  offshore windparken

  Uitdagingen bij offshore wind vacatures

  Denk je erover om aan de slag te gaan op zee? Dan moet je tegen een stootje kunnen. Hoge golven, op grote hoogtes werken en risico’s bij het overstappen van de helikopter of je uitvalsbasis naar de windmolen zijn aan de orde van de dag. In ruil daarvoor heb je wel een uitdagende functie met passende vergoeding op basis van jouw werkzaamheden en niveau én werk je aan de verduurzaming van Nederland en de rest van de wereld.

  Offshore wind vacatures

  Wij zoeken regelmatig specialisten voor verschillende functies binnen de windbranche. Denk hierbij aan een van de volgende carrièrekansen:

  • Elektrotechnische service monteur
  • Inbedrijfsteller windturbines
  • Mechanisch service monteur
  • Rotorblad monteur

  Benieuwd naar alle uitdagingen? Lees dan meer over offshore vacatures of solliciteer direct.

  Bekijk alle wind vacatures