Windmolen monteur

Op grote hoogte ervoor zorgen dat de windmolens in Nederland hun werk goed blijven doen. Als windmolen monteur is het belangrijk dat je -ondanks de goede veiligheidsmaatregelen- stalen zenuwen en geen hoogtevrees hebt. Jij wilt je carrière letterlijk naar een hoger niveau tillen én bijdragen aan de verduurzaming in Nederland: een nieuwe baan in de windsector is jou dan op het lijf geschreven. We vertellen je op deze pagina graag meer over de werkzaamheden van een windmolen monteur, welke functies er zijn en hoe je kan solliciteren op de openstaande windvacatures.

Wat doet een windmolen monteur?

Naast de term ‘windmolen monteur’, zal je ook regelmatig ‘windturbine monteur’ voorbij zien komen. De benaming windturbine wordt vaak binnen de branche gebruikt, maar betekent exact hetzelfde. De direct drive, tandwielkast, het rotorblad en de kruimotor zijn voor de doorgewinterde monteur waarschijnlijk geen onbekende termen. Dit zijn verschillende onderdelen van de windmolens die Nederland voorzien van duurzame energie. Of je nu een ervaren windmolen monteur bent of pas net om de hoek komt kijken: voor de verschillende niveaus hebben wij vacatures open staan. Afhankelijk van de organisatie, je niveau en de opdracht ben jij bezig met de volgende werkzaamheden:

  • (Preventief) onderhoud aan de verschillende onderdelen van de windmolen zoals de rotorbladen.
  • Defecten verhelpen middels lamineren, schuren, plamuren en schilderen.
  • Het installeren en transporteren van het werkplatform.
  • Vooraf het werkplatform en bijbehorende materiaal controleren.
  • Vanuit het werkplatform op hoogte zoeken naar de defecten in de bladen.
  • Met behulp van de fabriekstekeningen zoek jij de juiste reparatiemethode.
  • Rapportages schrijven over de schades, gebreken en gedane reparaties.

Durf jij de uitdaging op grote hoogte aan? Bekijk dan direct alle functies binnen de windenergie of solliciteer direct.

Hoe ziet de dag van een windmolen monteur eruit?

Geen dag is hetzelfde als je als windmolen monteur werkt. De ene dag bevind je je op grote hoogte op een windmolen, midden op zee, terwijl je de andere dag windmolens staat te inspecteren in een weiland. Om in de middag rapporten te schrijven over de reparaties aan de windmolens.

Een flexibele houding is belangrijk, omdat er storingen voor kunnen komen. Het kan dan ook regelmatig voorkomen dat je in de avond een storingsdienst draait. Ook wanneer je nog weinig tot geen ervaring met windmolens hebt, zorgen we voor een passende functie met jouw ervaring. Met een uitgebreid trainingstraject word jij helemaal klaargestoomd om de windmolens draaiende te houden.

Offshore windmolen monteur

Windmolenparken bevinden zich zowel onshore als offshore. Onshore heb je ze ongetwijfeld weleens gezien: in grote weilanden, langs de snelweg of op het strand. Het voordeel van offshore windparken is dat deze meer wind pakken en dus effectiever zijn. De Noordzee telt alleen al honderden windmolens die onze huishoudens iedere dag voorzien van stroom. Meestal word je dan van en naar de werkplek per boot vervoerd. Lees hier meer over offshore windparken.

Andere functies binnen de windsector

Naast windmolen monteur zijn er ook nog andere benamingen en functies binnen de windsector, zoals:

  • Bekabelingsmedewerker
  • Elektrotechnische servicemonteur
  • Inbedrijfsteller windturbines
  • Mechanisch servicemonteur
  • Rotorblad monteur

In de technische branche wordt een windmolen ook wel een windturbine genoemd. Dit is precies hetzelfde als een windmolen, maar je zult regelmatig vacatures tegenkomen waarin dit een windturbine wordt genoemd. Lijkt een van deze functies wat voor jou? Neem dan direct contact op en solliciteer. Ook als jouw droomfunctie er niet tussen staat kan je wellicht aan de slag voor andere functies binnen de technische (renewables) branche. Naast windvacatures bieden wij ook verschillende vacatures aan binnen zonoffshore en maintenance.

Maak je volgende carrieremove in een van de volgende vakgebieden.

Van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals windenergie. Voor de energietransitie is technisch talent nodig voor het installeren, onderhouden en vervangen van windmolens in on- en offshore windparken.

Lijkt jou dat wel wat?

Maintenance en Services, de motor waarop Nederland draait. En die jij draaiende houdt. Als startende of ervaren technician kun je binnen de maintenance-branche aan de slag als werkvoorbereider, supervisor, servicemonteur of procesoperator.

Iets voor jou?

Lonkt de zee en vind jij het niet erg om een paar weken van huis te zijn? Offshore werken biedt de uitdaging die jij zoekt. Als ervaren specialist kun je aan de slag op een booreiland of windpark om Nederland te voorzien van energie en brandstof.

Ben jij uit het juiste hout gesneden?

Heb je vragen?
Neem contact met ons op!

Scroll to Top